A Jubi Táborra készülve, ahol nem lesz különleges jelmez, de annál nagyobb hangsúlyt fektet a tábori parancsnokság a cserkészegyenruhára, szeretnénk tisztázni egy pár pontot a cserkészies külsővel kapcsolatosan.

Aki eljön cserkész összejövetelre legyen az aktív cserkész, tag, vezető vagy felnőtt, és van konkrét feladata, öltözzön fel rendesen teljes cserkészegyenruhába. Lesznek alkalmak, amikor ruhakönnyítést rendel el a program vezető, de az külön ki lesz hirdetve.
A teljes cserkészegyenruhának a leírása megtalálható a fiúknak a Cserkész I. könyvben a 74-77 terjedő oldalakon, illetve a Leánycserkész I. könyvben a 29. oldalon. Két újabb próbajelvényünk nincsenek a könyvekben leírvva: 1. A FÓRUM jelvény (más néven a Testvérszövetségek jelvénye, amelyet a bal zsebre kell felvarrni) és 2. A Külon Olvasási Program jelvény (amelyet a próbajelvényekhez kell varrni a bal karra.) A lányoknak engedélyezett a barna szoknyanadrág viselete, de minden esetre a hossza megadott. Ha letérdel a cserkészlány, a szoknya alja a földet kell érje.
A teljes cserkészegyenruhához a barna félcipő és zöld/ barna térd zokni viselendő. Igyekezzünk kiküszöbölni a papucs-szerű lábviseleteket. Az idei divatos teljesen barna tornacipő félék elfogadhatóak.
A cserkész igyekszik minden megkülönböztető külsőséget elhagyni az egyenruha viselésnél. Ebbe beleértendő: a színes (itt nem a természetes hajszínekre kell gondolni) hajfestést, a túlzásba menő hajviseletek, tetoválások, a lyukasztások (orr, szemöldök, stb. A fülbevalókat is inkább hagyjuk el, illetve legyenek diszkrétek.). A testszínű körömlakkon kívül, ne viseljen akár fiú, akár lány semmilyen színűt. A már meglevő tetoválások legyenek eltakarva, illetve minden, ami nem az egyenruhához tartozik, legyen diszkrét, ha nem lehet máskülönben le- vagy kivenni.
Minden lehetőt megteszünk, hogy az egyenruha darabjait beszerezzük. Mint mindig, ha bármilyen kérdes lenne ezzel kapcsolatosan, keressetek meg bennünket.

A 34-eseknél már kihirdettük, hogy tartunk egyenruha szemlét és tombolát a cserkészkorosztálynál. Az az őrs, amelyik megfelel a szemlén, kap egy tombola szelvényt. A hónap végén húzunk egy szelvényt és az az őrs díjat nyer.

Cserkészegyenruha szemle alatt a következőket ellenőrizzük:

Hungária jelvény, Csapatszám, FÓRUM jelvény, Próbajelvények, Nyakkendő, Nyakkendőgyűrű, Cserkészing, Cserkészöv, Barna félcipő

Lányoknak: barna cserkészszoknya v. szoknyanadrág és barna térdzokni

leány cserkészegyenruha

leány cserkészegyenruha

Fiúknak: zöld rövid/ hosszú nadrág és zöld térdzokni