https://www.clevelandcserkesz.org/wp-content/uploads/2011/04/BBI-PALYAZAT-2011-marcius.doc

KMCSSZ SAJTOTAJEKOZTATO

PALYAZATI FELHIVAS – magyar nyelvi es MAGYARSAGISMERETI KEPZESRE

A Balassi Intezet palyazatot hirdet a kulturalis es nyelvi azonossagtudat megorzesenek es erositesenek erdekeben a 2011/2012. tanevre magyar allami osztondijra, (nyugati) diaszporaban elo magyar szarmazasu szemelyek szamara

magyar nyelvi es MAGYARSAGISMERETI KEPZESRE.

A magyar nyelvi es magyarsagismereti allami osztondij celja: a nyugati diaszporaban elo magyar szarmazasu (kulfoldi allampolgarsagu!) fiatalok magyarnyelv-tudasanak es magyarsagismeretenek fejlesztese. A ketszemeszteres magyarorszagi tanulmanyokra a Balassi Intezetben kerul sor.

A palyazat 18. eletevet betoltott, elsosorban egyetemista koru, magyar szarmazasu fiatalok szamara kerul kiirasra. A palyazatnal elbiralasra kerul a tarsadalmi korokben folytatott kozossegi munka, egyetemi ajanlas, valamint a magyar kulturaval, muveszettel vagy mas terulettel kapcsolatos tevekenyseg.

A kepzes leirasa:

A program magyar nyelvi es magyarsagismereti tanulmanyokat tartalmaz, valamint lehetoseget nyujt az orszaggal es az elo magyar kulturaval valo aktiv megismerkedesre is. A magyarsagismereti tanulmanyok kereteben tortenelem, irodalom, foldrajz, neprajz, muveszettortenet es tarsadalomismeret tantargyakat tanulnak a hallgatok. A program magyarsagismereti tanulmanyokbol zarovizsgaval, egy valasztott temabol megirt zarodolgozat megvedesevel, magyar nyelvbol pedig allamilag elismert nyelvvizsgaval fejezodik be. (A nyelvvizsga szintje, fajtaja es az ennek megfelelo befizetendo vizsgadij merteke a nyelvi szintfelmerest vegzo bizottsag dontesetol fugg.)

Azoknak a hallgatoknak, akik hazai egyetemukon kreditpontokra tudjak valtani magyarorszagi tanulmanyaikat, az Intezet rendelkezesere bocsatja – a vegbizonyitvanyon kivul – a szukseges tantargyleirasokat.

Az oktatason valo reszvetel kotelezo, ennek indokolatlan elmulasztasa, valamint az Intezet Tanulmanyi es Vizsgaszabalyzatanak es/vagy Fegyelmi Szabalyzatanak megszegese eseten a kepzesre es kollegiumi elhelyezesre valo jogosultsag azonnal megszunik, es – a beiratkozaskor alairt szerzodesben foglaltak szerint – az addig felvett osztondijat vissza kell fizetni.

A kepzes idotartama 10 honap (2011. szeptember–2012. junius).

Az osztondij tartalma:
ingyenes kepzes,
21 000 Ft/ho osztondij,
kollegiumi elhelyezes (2-3 agyas szobakban),
diakigazolvany (kedvezmenyekre jogosit),
a vonatkozo jogszabaly keretei kozott a kulfoldi osztondijasokra vonatkozo jogosultsag az egeszsegugyi szolgaltatasok teritesmentes igenybevetelere

A meghirdetett osztondijas keretszam: 20 fo

A palyazat bekuldesi (postai beerkezesi) hatarideje: 2011. majus 9.

A palyazatokrol szolo dontes meghozatalanak hatarideje: 2011. majus 30., amelyet kovetoen 15 napon belul a Balassi Intezet ertesitest kuld a palyazat eredmenyerol.

A palyazatokrol a dontest a Kulfoldi Magyar Cserkeszszovetseg javaslata alapjan a Balassi Intezet kepviseloibol allo Ertekelo Bizottsag hozza meg. A dontes minden palyazora nezve kotelezo.

A Balassi Intezet a hatarido utan beerkezett, illetve formailag hibas es hianyos, pontatlanul vagy olvashatatlanul benyujtott palyazatokat nem veszi figyelembe.

A palyazathoz csatolando mellekletek es igazolasok:

– kitoltott palyazati adatlap – csak szamitogeppel kitoltott lapot fogadunk el!
– kb. 300 szavas fogalmazas a magyarorszagi tanulmanyok celjarol es a megszerzendo ismeretek otthoni hasznositasarol,
– kezzel irott oneletrajz,
– az utlevel masolata,
– tanulmanyokat igazolo dokumentumok masolata,
– tarsadalmi szervezet (cserkeszet, iskola, alapitvany, egyhaz stb.) vagy elismert szemelyiseg ajanlasa,
– igazolas a befizetett 600 USD elolegrol.

A palyazonak 2011. majus 2-ig regisztralnia kell magat a Balassi Intezet ugyfelkapu rendszereben a http://kopi.martonaron.hu/registration weboldalon.

A palyazot erinto koltsegek:
az utazas koltsegei,
az etkezes koltsegei,
nyelvvizsgadij (ORIGO kozepfok: 18.900 Ft, felsofok: 19.850 Ft; ECL B2 vagy C1 22.000 Ft),
diakberlet (tomegkozlekedesi eszkozokon valo utazashoz),
javasolt koltopenz az etkezes, diakberlet es szemelyes koltsegek fedezesere:
kb. 250 USD / ho,
tanulmanyi vizum beszerzese az illetekes magyar kulkepviseleten,
egy belfoldi (40.000 Ft) es egy erdelyi kirandulas (80.000 Ft) koltsege, 2000 Ft az intezeti belepokartyara es az esetleges kollegiumi rongalasokra, valamint 1.960 Ft a diakigazolvanyra. (Valamennyi dij a beiratkozaskor fizetendo.)

A palyazat ervenyessegenek feltetele, hogy a palyazo a kotelezo kirandulasok dijat, 600 USD-t elore befizesse. A befizetes modja: USA-n belul csekken, USA-n kivul nemzetkozi bankutalvanyon, a Hungarian Scout Association reszere. Az atutalashoz szukseges adatok: Bank Routing #021205376; szamlaszam: 154030818. A Szovetseg cime: 2850 Route 23 North, Newfoundland, NJ 07435). A csekket, illetve az atutalas elismervenyet a palyazattal egyutt Dr. Nemethy Kesseru Judit cimere kell kuldeni (lasd lent).

Sikertelen palyazat eseten a kirandulas dijat a Hungarian Scout Association visszafizeti a palyazo reszere. Amennyiben a palyazat elfogadasat kovetoen a palyazo nem vesz reszt a kepzesen, a befizetett osszegnek csak az 50%-at teriti vissza a Hungarian Scout Association. A tanfolyam, valamint a Balassi Intezet szabalyzatainak es a sikeres palyazo altal alairando szerzodes szovege a Teleki Pal Alapitvany es a Kulfoldi Magyar Cserkeszszovetseg irodajatol kikerheto.

Informacio:

Dr. Nemethy Kesseru Judit (Teleki Pal Alapitvany)
E-mail: jn2@nyu.edu

Szorad Gabor (Kulfoldi Magyar Cserkeszszovetseg irodaja, hetfo–szerda–pentek)
Tel.: +1 (973) 874-0384E-mail: gabona@aol.com

A palyazatokat az alabbi cimre kerjuk, hataridore, 1 peldanyban elkuldeni:

Dr. Judit Kesseru Nemethy (Teleki Pal Alapitvany)
1 Washington Square Vlg. Apt. 3L
New York, NY 10012, USA
__________________________________________________________________________________________

A palyazati kiiras es a palyazati adatlap letoltheto a Balassi Intezet (www.balassi-intezet.hu) es a Kulfoldi Magyar Cserkeszszovetseg (www.kmcssz.org) honlapjarol.

All Hungarian speakers should fill out the Hungarian-language form. Use the English-language form only if you do not speak Hungarian.

KMCSSZ Sajtoszolgalata
Tovabbi informacioert, kerjuk, forduljon a Kulfoldi Magyar Cserkeszszovetseg sajtoirodajahoz:
2208 Gates Court, Morris Plains, NJ 07950, U.S.A.
Tel: (+1-703) 424-6755Internetes honlapunk: http://www.kmcssz.org