Megjelent a Messzi Tabortuzek 4. CD/Konyv.

Kedves Mindenki! Dear All!

Megjelent a Messzi Tabortuzek 4. CD/Konyv…nalam van jo nehany darab…$20 db.-ja…az elso harom kotetbol is van meg nalam…3 vagy tobb CD/konyv kedvezmenyes aron! Tovabbitsd ezt az ertesitot minden erdeklodonek.

The Hungarian Scouting Association has now released four volumes of hungarian folksongs that all hungarians should know. The professionally mastered CD comes with a book of music and lyrics. To order the cds, please contact Mike Horvath. Below is a critique of the latest volume.

Jo Munkat!
Horvath Misi, mrhorvath@aol.com

SZÁLL AZ ÉNEK SZÁJRUL SZÁJRA….

“A magyar népdal… az egész magyar lélek tükre. Mint az ékszer is…életet akkor kap, ha viselik, mennél többekké lesz: annál nagyobb lesz világító ereje.” – írta Kodály Zoltán. Nem kis része van a Dömötörné Kokron Margit Alapítványnak abban, hogy a magyar népdal egyre gyakrabban hangzik fel sok ezer magyar iskolás és cserkész ajkán a világ négy sarkában. Immár negyedszer adja ezeknek a fiatal magyaroknak a kezébe az Alapítvány, a Külföldi Magyar Cserkészszövetség és a Connecticut-i Magyar Kultúregyesület támogatásával, a “Messzi Tábortüzek” népdalgyüjtemény új kiadását.

“Úgy érezzük, hogy Kodály lelkületét követjük, amikor a Messzi Tábortüzek sorozatunk negyedik kiadványát útjára indítjuk…” írják a bevezetõben a szerkesztõk: Dömötör Gábor, Kedves Józsefné Guzrán Ilona, Polgár Béláné Nagel Katalin és Végvári Vazul. Továbbra is elsõsorban Dömötörné Kokron Margó gyüjteményébõl válogatták az anyagot: népdalokat, virágénekeket, katona nótákat, népballadákat. De az ismeretlen népi költõk mellé bevettek néhány ismert dalnok müveibõl is, mint Tinódi Lantos Sebestyéntõl.

Csodálnivaló, hogy ez az eredeti népdal, virágének, népballada gyüjtemény egy olyan asszony gyüjtésébõl, hagyatékából származik, aki csak élete elsõ hat évét élte meg a magyar hazában. Margó gyermekkorának elsõ éveit Hódmezövásárhelyen töltötte. A család a háború végén hagyta el az országot, így Margó Svájcban, Argentínában, Chilében és Brazíliában nevelkedett. Ott lépett be a Külföldi Magyar Cserkészszövetségbe, amely egy életre szóló élményt jelentett számára. Ennek keretében aztán egész munkásságát a külföldön felnövõ magyar fiatalok nevelésének szentelte.

A most megjelent CD lemez zenei felvételein Pálinkás Péter müvészeti vezetõ irányításával Molnár Zoltán gitáron, Schmidt Ferenc tekerõn, lanton, gitáron, és Széles András citerán, a Bekecs Együttes (Vavrinecz András, Csávás Attila, Nagy Zoltán és Nagy András) közremüködésével adja elõ az 56 számot. Az énekesek Deák Fruzsina, Gellér Orsolya, Havay Viktória, Tintér Gabriella, Törõ Ildikó, Balogh Márton, Molnár Zoltán, Naszvagyi Vilmos, Pálinkás Péter és Schmidt Ferenc. A grafikai tervezés Eric Beacom, Krizsán Árpád és Hársi Ernõ munkája. A lemezt kísérõ könyv kottagrafikáját Makovecz Pál készítette. A négy nyelvû ismertetés lektorai: Dömötör Éva (angol), dr. Hársi Sarolta (portugál), Pásztó András (magyar) és dr. Grynaeus Péter (német).

A kiadvány fejet hajt a 2005-ben meghalt brazíliai bencés szerzetes, Tóth Veremund, emléke elött is. Tõle tanulta Dömötör Margó az általa ismert közel kétezer népdal jelentõs részét. Tóth Veremund mint nevelõ és cserkészvezetõ mély, valóban életre szóló hatással volt a Brazíliában felnövõ magyar fiatalokra. Megismertette velük a magyar kultúrát, népi értékeket. Szép csengõ hangján énekelte és tanította népdalainkat. Népdal vetélkedéseken cserkészei gyakran több mint az ezer népdal ismeretérõl tettek tanuságot.

Mint az elõzõ három kiadványnál, most is ez az örökszép dal vezeti be a lemezt:
“Ezért a leányért mit nem cselekedtem,
Hernád fenekérõl apró gyöngyöt szedtem,
Hernád fenekérõl apró gyöngyöt szedtem,
A babám fejére gyöngykoszorút tettem.”

A kiadvány ünnepélyes bemutatója, a FÉLRE TÕLEM BÚBÁNAT népzenei est keretében, április 25-én lett megtartva az Apáczai Kiadó nagytermében (Budapest, József Körút 63). Ennek megnyitóján Dömötör Gábor azoknak a szemszögébõl értékelte a kiadványt, “akik távol a hazától élnek…és ott küzdenek azért, hogy ne veszítsék el, hogy nemzedékrõl nemzedékre megõrizzék magyarságukat.”

Az öt földrészen élõ magyarságot összetartó legszebb népdalokat tartalmazó, (CD, kotta és szöveg) kiadványt a not-for-profit DKM Alapítvány forgalmazza, és 20 Dollar adomány (plus postaköltség, amely az USA-ban cca. 2 Dollar) ellenében az érdeklõdõknek örömmel eljuttatja. Megrendelés, felvilágosítás: pgyuri@msn.com , vagy gmdomotor@aol.com.

Papp László
New Canaan, CT